ponedjeljak, 13. travnja 2020.

RAPSODIJA DOBROG UKUSA

Posted by recepti on travnja 13, 2020 | No comments

 

Sastojci

10 osoba
  • 6 zumanjaka
  • 250 g secera
  • 3 kasike vode
  • 1 soljica za kafu ulja
  • 100 g brasna
  • 2 kasike gustina
  • 1 prasak za pecivo
  • 2 kasike kakaa
  • 6 bjelanjaka snijeg
  • 5 dl crne skuhane kafe
  • 2 kasike brasna
  • 2 dl mlijeka
  • 4 zumanjka
  • 4 kasike secera
  • 1 vanilin secer
  • 250 g margarina
  • 4 bjelanjka
  • 250 g secera
  • 1/2 solje vode
  • 100 g cokolade
  • 1/2 soljice ulja 
  •  

    Priprema

    1. 1.
      KORE:umutiti 6 bjelanjaka u cvrst snijeg. posebno umutiti 6 zutanjaka sa 250 g secera. dodati 3 kasike vode, 1 soljicu ulja, 100 g brasna, 2 kasike gustina, 1 prasak za pecivo, 2 kasike kakaa. dobro umutiti i dodati snijeg od bjelanjaka. peci na 200'c dok ne porumeni. pecen kolac uzduzno prerezati i kore namociti sa 5 dl crne kafe. mogu se ispeci i dvije kore posebno.

      KREMA:
      skuhati 2 kasike brasna, 2 dl mlijeka. 4 zumanjka, 4 kasike secera i 1 vanilin secer.kuhati dok se ne zgusne par minuta. skinuti sa peci i povremeno promijesati. u hladnu filu dodati 250 g margarina. dobro umutiti.

      BIJELA GLAZURA:
      umutiti cvrst snijeg od 4 bjelanjka. u malo vode toliko da pokrije secer skuhati secer da se otopi i zatim vruce sipati u snijeg stalno miksajuci.

      COKOLADNA GLAZURA:
      100 g cokolade otopiti sa 1/2 soljice ulja.

      REDOSLJED:
       vratiti prvu koru biskvita u lim o kojem se pekao klac. natopiti polovinom kahane kafe i premazati kremom na nju poloziti drugu koru pa i nju natopiti kafom(polako kasikom) odozgo ide bijela glazura. staviti u frizider da se malo stegne pa preko bijele glazure staviti cokoladnu glazuru.

0 komentari:

Objavi komentar